A tovább mögött a Sanctuary / Génrejtek első évadának kibeszélője és kritikája található, ha még nem végeztél az első évaddal, akkor nem egészséges ennyire spoilerdús övezetben kalandoznod. Az 2. évad 2009. őszén érkezik. Akik már látták az első 13 részt, klikkeljenek nyugodt lélekkel a képre.

Mikor darkspell  először mondta, hogy lenne itt egy Sanctuary nevű sci-fi, amihez be kéne ugrani fordítani pár részre, volt némi gondolkodás és homlokráncolás, hogy vajon mégis miért is ajánlotta ezt most nekem. Sanctuary, Sanctuary, nem ez az a webes sci-fi, a csillagkapus Amanda Tappinggel? Hát, félig-meddig igazam volt. Némi nethuszárkodás után persze kiderült a teljes sztori: Amanda Tapping összetrombitált egy nagy halom pénzt és pár, a Stargate sorozatokban megfordult színészt (meg még néhány újoncot) majd greenbox technológiával leforgatta minden idők eddigi legnagyobb költségvetésű sorozatát. A google alaposan leizzadt a sorozat nagy népszerűsége alatt, mikor már három millió felé kúszott a letöltések száma, akkor a Sci-Fi Channel felkapta a szebbik öltönyét, fogott egy nagy csokor rózsát, majd egy alaposan megtervezett gyertyafényes vacsora után megcirógatta Amanda Tapping haját, és lágyan a fülébe suttogta: Akarlak, bébi. Amanda egy kislányosan huncut mosollyal visszasuttogott valamit, előkerült egy szerződés meg egy 13 részes első évad, és bumm, így lett a csokapik.

Megmondom a frankót, elsőre nekem nem jött be a Sanctuary. Mi is volt a gond az elején? Hát csak annyi, hogy a websorozatból 1:1 átemeltek jeleneteket. Ez azért volt nagy hiba, mert a sorozat ugye greenbox segítségével készül, ergo a színészek egy nagy zöld lepedőtenger kellős közepén állnak, és a hátteret, tárgyakat, esetleg lényeket úgy vágják oda digitálisan. A “Sky Captain and the World of Tomorrow” c. film készült ugyanezzel a technológiával. Ha jól emlékszem, ott ez nagyszerűen bevált, mármint kinézetre. A probléma a Sanctuary esetében, hogy ami jól mutat youtubeon meg a mobil/PDA/iPod stb. kijelzőjén, az bizony a tévéképernyőn (esetleg monitoron, ugye…) ronda. És amit az ember hajlamos megbocsátani egy websorozatnak, azt egy rendes tévében leadottnak már kevésbé. Ha az egészet újraforgatták volna elejétől a végéig, talán sokkal hamarabb rávetik magukat a sci-fi őrültek.

Aztán az ötödik rész után igencsak beindult a dolog. Valahogy úgy nézett ki, hogy a Kush (1×05) egész jó rész volt, a Nubbins (1×06) nagyon jó volt, és jött a The Five (1×07), ami egyszerűen zseniális. Először is, végre megtudtuk, hogy lehet Amanda Tapping 157 évesen egy marék hamu helyett észvesztően dögös. Emellé megkaptuk a The Five (nem a Jackson Five) régi vágású szupercsapatot, és fény derült arra, miért randizott főszereplőnk Hasfelmetsző Jackkel. Végül, de nem utolsó sorban ott van Nikola Tesla.

A rádió feltalálóját (Nicola Tesla) Jonathon Young személyesíti meg, Eurékából vagy az SG Atlantisból lehet ismerős, kisebb szerepekben szerepelt 1-2 részt. Hát, Tesla karakterét rá írták, vagy a való életben is ilyen, nem tudom és nem is érdekel, de egyszerűen zseniális. Én nagyon sajnáltam, hogy csak két részben szerepelt az egész évadban, egyszerűen lejön a képernyőről és egy tenyérbe mászó mosollyal aláz le mindenkit. Valami brutális. Pimasz, arrogáns, beképzelt, művelt, sorolhatnám a jelzőket, bámulatosan jól eltalált karakter. Nagyon sajnálom, hogy nem ő lett a fő-fő gonosz, mert jóval több egyéniség van benne, mint a ványadt és tipikus Szövetségben. Hány sorozatban fogják még eljátszani ezt a hatalmas gonosz vállalat bla-bla dolgot? Prison Break, Heroesban volt kettő is, szerintem sokkal izgalmasabb lett volna, ha a csillogó szemű vámpírjogi aktivista Teslával kell Magnuséknak szembeszállnia. A The Five amúgy is az évad legjobb epizódja (szerintem), képzeljük el mekkora király lehetett volna a dupla évadzáró, ha teli van Tesla bábuként funkcionáló vámpír hadseregével.

Egyébként általánosságban elmondható, hogy a The Five tagok mindegyike nagyon nagy személyiség, Magnus, Druitt, Tesla és Watson karakterei jól kitalált alakok, a történelmi adalékok miatt színes és érdekes karakterek, valamint nagyon tehetséges színészek játsszák őket. Ennek ellenére – természetesen a főszereplő Helen Magnust kivéve – nagyon keveset vannak a képernyőn, Druitt 4 részben szerepelt, Tesla még annyiban se, a szintén remekelő Dr. James Watson karakterét pedig két rész után a készítők megölték, ráadásul teljesen értelmetlen módon. Pedig ez nagy erőssége lehetne a sorozatnak, egyszerűen élvezet nézni, – ez a sorozatban el is hangzik – hogy “A rádió feltalálója épp leoltja Hasfelmetsző Jacket.”

Nem akartam megemlíteni bővebben Emilie Ullerupot, mert akárhányszor szóba kerül, veszélyesen hasonlítok Hayden Panettierre egy híres-hírhedt kutyakölykös videóban. Hála a jó égnek rólam nem készült még hasonló felvétel. Ha tömören akarjuk összefoglalni: huszonöt éves, főállásban szívdögleszt a tévében, a ködös Albion helyett Dániából származik, volt egy miniatűr szerepe a Battlestar Galacticában, meg egy nagyobb a jPod nevű 13 részes, amúgy kifejezetten szórakoztató, kanadai, leginkább vígjáték kategóriába besorolható sorozatban. A mosolya jelenleg három kontinens áramellátásáért felel, de már tárgyal Ausztráliával is. Hála a jó égnek nem a megszokott anorexia-királynő, tényleg ott gömbölyű ahol kell, Amanda Tappinggel pedig minden idők egyik leghalálosabb és legdögösebb Anya-Lánya párosát alkotják.

Belehúzok kicsit, mert kezd hosszú lenni: nyugodt lélekkel elmondható, hogy az évad egyre javult, a vége felé pedig kifejezetten pazar részeket kapunk kézhez (az utolsó négy részből talán csak a Warriors volt egy iciri-picirit gyengébb). A sorozat a freak-of-the-week rendszerben operál, legalábbis a legtöbb részben, mert hát kaptunk azért főszálat is a gonosz Szövetséggel. Akiknek legalább az évad vége felé adtak egy arcot Dana Whitcomb személyében, mert addig nagyon nem lehetett utálni őket, hát hogy utálunk egy arc és hang nélküli céget? Már ha nem a BKV vagy a MÁV az. Danát tényleg lehet utálni, pedig csak az évad végén tűnik fel, és pasi vagyok, és nem értek hozzá, de kimondom: engem halálra idegesített, hogy Dana ugye végig fehér kosztümben és szoknyában van tetőtől talpig, erre képesek voltak ráadni egy fekete, leginkább bakancs jellegű valamit. Hát Jimmy a stylist bealudt az előző este letolt herointól munka közben, netán heteroszexuális, vagy mi történt itt? Érthetetlen.

Szóval az évadzáró. Szép volt, jó volt, kaptunk egy kötelező cliffhangert, kicsit meglepőt, meg a második részben egy eléggé Indiana Jones jellegű labirintusos-kulcsvadászós mókát. Azt mondjuk nem tudom csak nálam volt-e, de már az évadzáró dupla elején tudtam, hogy a Szövetség arra játszik, hogy Magnus és a Szupercsapat kihozza a maradék vámpírturmixot, aztán lenyúlják tőlük. Maga a rész jó volt, a már említett Magnus-Druitt-Tesla-Watson édes négyes elvitte a hátán a duplarészt, Griffin unokája is egész tűrhető volt, bár inkább a kinézetével biztosított kellemes perceket a férfi nézőknek, mintsem a színészi játékával.

Értékelés: Az első néhány rész inkább az 5/10 kategóriában evez, azonban az 5. résztől már felerősödik a mezőny, onnan kezdve 6/10 és 8/10 között változik a részek minősége, az évad két legjobb része vitathatatlanul a hetedik epizód (The Five) és a tizenegyedik (Instinct), ezek joggal érdemlik meg a 9/10 pontot. Az egész évadra egy 7,5/10 pontot adnék, kifejezetten élveztem. Én türelmetlenül várom a második évadot, most pedig stílusosan az első évad utolsó soraival búcsúznék:

You’ve been everything we could’ve hoped for. Welcome to your rebirth.

Deino