dollhouse112-3

Ő a csúnyabácsi

Ennyi volt, kérem szépen. Lement a 12. rész, belátható időn belül nem is jön új. Hogy lesz-e második évad, még kérdéses, mi mindenesetre nem tudjuk melyiknek örülnénk jobban. Ha lenne, vagy ha nem. Itt egyenlőre ennyit, a többit rejtem a Tovább… utánra. Csak az olvasson tovább, aki látta a finálét, mert lesz belőle pár spoiler.

Bevezető helyett

Gondolom a sorozat hányattatott előéletéről tud mindenki: FOX nem igazán szerette a Whedon által megálmodott koncepciót, így végül az évad első fele igen erős revízión esett át, ha szabad így fogalmazni. Sajnos ez a minőségen meg is látszott, elég döcögősen indult be a dolog. Még Dushku kisasszony is azt nyilatkozta, hogy az eleje nem lett valami erős, na de majd a 6. résztől beindulnak a dolgok.

Szóval az első pár rész tényleg elég gyengusra is sikerült, eléggé olyan érzés volt, mintha az írók nem igazán tudnának mit kezdeni a potenciállal. Ráadásul ezekben a részekben szinte csak Echo volt a középpontban, és sajnos ebben a szerepben Dushku kisasszony sem muzsikált valami fényesen. Próbálkozott, de nem igazán sikerült kijátszania a szerepet.

De aztán ahogy ígérték, a 6. résztől beindult a dolog. Az addig sötétben tapogatózó Helo Agathon Paul Ballard végre találkozott Echóval, és valahogy a koncepció is kezdett kibontakozni. A 8. részt például kifejezetten szerettük, a történetvezetés és a cselekmény is teljesen más volt, de bejövős. Még ha elég hamar ki is derült, hogy az egész csak egy átverés. A fináléra indulás a 9-11. részben kezdődött, előbb ugye az áruló (?) leleplezésével, majd Ballard (és persze ugye Alfa) bejutásával a Babaházba.

Na akkor a fináléról

Mivel megrögzött anti-promo-(nem)néző vagyok, ezért az utolsó két részben kétszer is sikerült jól meglepniük. Bár állítólag azt sejthettem volna, hogy a “lakberendező” csávó lesz Alfa, azért a dokinéni hátterének felfedésekor néztem egy nagyot. Bár ugye azt eddig is sulykolták belénk kőkeményen, hogy Dewitték mindenre képesek, azért ez nem kis meglepetés volt.

dollhouse112-2

Whiskey, a fa-vágó

A 11. részben sikerült annyira felpörgetni a dolgokat, hogy a fináléban egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni. Bár a flashbackek jók voltak, ráadásul ütöttek is, pl. Sierra és November beprogramozásának (a jó kis párbeszéden kívül) semmi további értelme nem volt, és valahogy az Alfa száltól is többet vártam. Például, hogy mégis mitől kezdett el megváltozni… vagy ilyesmi.  Egy kicsivel több magyarázatot.

Viszont ugye megint kicsúszott a kezeik közül, tehát térhet ő még vissza, kérdés hogy az esetleges következő évadban is ő lenne-e a főellen, vagy csak az egyik részben szépen elintéznék. Helo Ballard úgy néz ki átáll az Erő sötét oldalára, de vajon tényleg sötét-e az az oldal?

Jó volt a rész viszont, mert pörgött végig, nem igazán lehetett unatkozni rajta. Szóval egy 6.5/10-et simán megszavazok neki.

Merre tovább?

dollhouse112-1

Merre tovább, _dude_?

Az ugye még nem derült ki, hogy jön-e a második évad, de mi reméljük, hogy igen. Miért? Több okból is kifolyólag.

1) Miatta (ITT egy kis plusz, ha nem elég). Az évad második felében gyakorlatilag minden részben lejátszotta Echót a színpadról, talán kicsit többet kellene rá építeni. Meg a többiekre is.

2) Az évad második felére egész magára talált a dolog, úgy látszik FOX semmi jót nem tett az első pár rész felügyeletével. Csak hagyjunk Whedon bácsinak egy kis teret, és tud ő akkor alkotni.

3) Mert van benne akkora potenciál, hogy megérdemeljen egy második esélyt (esetleg nem a pénteki halálnapon, hanem valahol máshol, egy kicsit erősebb felvezetéssel).

4) Pedzgették ugye, hogy a Babaház célja kicsit több, mint kéjenceket kurtizánokkal ellátni. Erre a szálra sem maradt sajnos idő, az esetleges második évadban erről szívesebben hallanék még.

Summa summarum

Még nem a legjobb, de folyamatosan fejlődik, a jó irányba. Várjuk vissza. Egy 6/10-et megszavazok. (Az utolsó 4 részre meg mondjuk egy 7,5/10-et, mert azok elég jók voltak.)

Ti mit gondoltok?

Reklámok