Nos, tegnap este ez is kifutott. Aki még most sem ismerné ezt a sorozatot, ITT olvashatja winnie pilot-kritikáját, ITT pedig a félévados értékelőmet.

Hosszabb kritika olvasható ITT.

seeker122-1

Röviden: egy fantasy sorozat, ami Terry Goodkind: The Sword of Truth című könyvsorozatára alapul, és Új-Zélandon forog. Mivel könyvsorozatra alapul, és többé-kevésbé különálló részekből áll, így most nem (kimondottan) a finálét értékelném, hanem inkább az egész évadot, az eltéréseket a könyv-sorozat között, és úgy egyben az egészet értékelném.
Nem ígérem, hogy spoilermentes leszek, ezért csak az kattintson a Tovább… utánra, aki már látta a finálét/nem zavarják a spoilerek/olvasta a könyveket, és nem mondok sok újat neki.

Az évadról úgy általában

Azt kell mondanom, hogy szindikátusi sorozathoz képest nagyon kellemeset csalódtam (ezzel talán nem vagyok egyedül). Az még csak hagyján, hogy a történet annyira nem rossz (hiszen azért a könyvsorozat írója ott bábáskodik!), sőt általában kifejezetten pörgős, de még csak az effektekre sem lehet panaszunk. Most például a fináléban meg merem kockáztatni, hogy akár jópár csatorna sorozatát simán hazavágja grafikában. Hogy miről beszélek? Ilyenekről:

seeker122-3

Mert ugye varázskörnyezetben játszódik a történet, szóval van hova grafikázni, de ami a legmeglepődd: ezt ki is használják. A legapróbb varázslatoknak is olyan jó grafikát tudnak összehozni, hogy ihaj. Ehhez még hozzájön Új-Zéland csodálatos tájai, és az elég jól elkészített díszletek, kosztümök. Mondom, elég sokszor szemet gyönyörködtető.

A történet magja annyira nem bonyolult: van egy ember, aki meg akarja szerezni a hatalmat a világ felett (ő az a fenti képen, a zöld lángokkal övezve), és ezt akarják főhőseink megakadályozni. A készítők próbálták megtartani az epizodikusságot amennyire csak lehetett, de ez nem mindig tett jót a sorozatnak (értsd: jópár filler rész volt). Mint az várható volt, az évadzáró végén a rossz elnyeri jutalmát, bár legnagyobb meglepetésemre ez nem egy nagy harccal került megvalósításra, hanem egy két szálon (két idősíkon) futó történettel. Kreatív, váratlan, és egész izgalmas.

seeker122-5

A jövőbeli D’Haráról önkéntelenül az Oroszlánkirály jutott eszembe, Zordon hatalomra jut, és az egész birodalomból csak egy kiégett csonk marad. Eléggé hatásvadász, de épp elég ahhoz, hogy Carát (L) meggyőzze arról: ő ezt nem szeretné magának. Az egész egy embernek köszönhető: Darken Rahl és Kahlan Amnell fiának, aki örökli anyja inkvizítori-, és apja mágikus képességeit, valamint egy nemgyenge vérszomjat: tizenéves korára már anyucit és apucit is sikerül eltenni láb alól. Hirtelen tehát Darken Rahl már kispályásnak tűnik, de az egészet csak egyféle képpen lehet megakadályozni. A Keresőt vissza kell küzdeni a saját idejébe.
Maga az évadfinálé tehát eléggé klisés, kiszámítható és hatásvadász, mégis azt kell mondanom: király. Működik. Élvezhető. Csak el kell fogadni, hogy ez nem egy hiper-high-concept sorozat, és máris nagyon kellemes szórakozássá válik.

Könyv vs. sorozat

Noha az évad felénél azt írtam, nem kell összehasonlítani a kettőt, azért évad végén nem árt egy kis szösszenetet írni róla. Sajnos azt kell mondanom, hogy eléggé felemás a kép. Aki olvasta a könyveket, az tudja, hogy azért ott (az első két regényt leszámítva) eléggé összefüggenek (értsd: a végén gyakorlatilag minden mindennel), és ennek nagy részét már most sikerült hazavágni. Ehhez hozzá kell még venni, hogy sajnos az erkölcsi/morális részét a dolognak gyakorlatilag teljesen kigyalulták a sorozatból: míg a könyvben azért a mágustűz meg az inkvizítori érintés használata (sőt, Richard Kard-használata is!) kőkeményen következményeket vont maga után, itt gyakorlatilag nyakra-főre használják őket, kicsit ilyen ultimate-power érzése van.
Ezzel együtt most Orden elpusztult, így gyakorlatilag a könyvek fő mozgatórugóját kivették, kicsit olyan érzésem van, hogy innen bármerre lehet menni: be lehet hozni ellenfélnek akár az Őrizőt, akár Jangangot; de akár egy teljesen ismeretlen, most kitalált főellenséget is.

Azt tehát továbbra sem mondanám, hogy rosszat tesz a sorozatnak a könyvtől való eltérés, de sajnos pont a leglényegesebb dolgoktól fosztanak meg minket. Aki olvasták a könyveket, azok tudják miről beszélek, akik meg nem, azok sajnos nem is fogják megtudni.

seeker122-4

Az évadot tehát lezárták, cliffhanger nem volt, jelen pillanatban teljes a heppi-end. Darken Rahl halott, Richard és Kahlan heppi egymással, Zedd pedig sokat sejtetően elmondta, hogy lehet jönnek új ellenfelek.

Én várom a második évadot, kellemes kikapcsolódás, nagyszerű eyecandy (nem csak nő-fronton, de úgy egészében – hisz fantasy), ráadásul a kardozós jeleneteket is szeressem.

Erre most így adnék egy 8/10-et (évadzárónak), és egy 7/10-et (évadnak), mert azért voltak csalódások is.